Aangeboren oogafwijkingen – Coloboom

Aangeboren oogafwijkingen – Coloboom

Opticien aan huis vindt het belangrijk om u te informeren over Coloboom. Dit is een aangeboren oogafwijking. De ervaren opticiens van Opticien aan huis zullen u ten alle tijden goed adviseren en wanneer nodig doorverwijzen naar een specialist/oogarts. Hieronder beschrijft Opticien aan huis wat Coloboom inhoudt. 

Tijdens de zwangerschap wordt bij een embryo tussen de vijfde en achtste week de lens aangelegd. In deze periode is een embryo erg kwetsbaar voor virussen, welke de structuur van de lens kunnen aantasten. Omdat de lens na deze periode een kapsel heeft gekregen, is de kwetsbaarheid veel minder en daardoor ook veel minder gevoelig voor virussen en/of infecties. Gebruik van alcohol en bepaalde geneesmiddelen tijdens de zwangerschap, kunnen het risico op Coloboom verhogen.

Er komen enkele aangeboren oogafwijkingen voor, waaronder ook Coloboom. Deze aandoening komt ongeveer bij 1 op de 10.000 mensen voor. Hierbij is de pupil niet helemaal rond, maar heeft deze de vorm van een sleutelgat. Dit ontstaat doordat de sluiting van de iris (gekleurde deel van het oog), niet helemaal doorzet en er dus een klein deel open blijft. Coloboom kan spontaan optreden, maar het kan ook geërfd worden. Het is mogelijk dat een kind met deze aandoening hiervan geen klachten ervaart. Echter kan deze aandoening soms wel klachten geven. Dit is men name wanneer de aandoening zich ook in het netvlies of in de oogzenuw bevindt en is dus afhankelijk van waar de opening is ontstaan/zich bevindt.

Voorbeelden van klachten: 

  • Gezichtsverlies op bepaalde delen van het gezichtsveld. Dit kan onder andere problemen geven bij het spelen, lezen en schrijven.
  • Verlies van het gezichtsvermogen welke niet volledig gecorrigeerd kan worden door het dragen van contactlenzen of een bril.

Diagnose:
Vaak is Coloboom direct na de geboorte al zichtbaar en wordt het door personeel van het ziekenhuis geïdentificeerd. Wanneer een baby Coloboom heeft, wordt men doorverwezen naar een oogarts. De oogarts zal een volledig oogonderzoek uitvoeren en kan dan bepalen hoeveel van het oog wordt beïnvloed. Daarnaast zal de oogarts de baby/het kind nauwlettend volgen tijdens zijn/haar ontwikkeling. Hierbij wordt onder andere het gezichtsvermogen regelmatig getest.

Behandeling:
Een kind met Coloboom heeft hiervoor niet altijd een behandeling nodig. Het blijft wel belangrijk om regelmatig een oogonderzoek te laten doen door de oogarts. Om zo de ooggezondheid van het kind nauwlettend te blijven volgen. Dit is belangrijk omdat kinderen met Coloboom last kunnen krijgen van bijbehorende oogafwijkingen, zoals glaucoom en netvliesloslating. Wanneer Coloboom problemen geeft t.a.v. het gezichtsvermogen, dan is behandeling wel nodig. Deze kinderen hebben dan hulp nodig van een oogarts, om zo het beste uit hun gezichtsvermogen te kunnen halen en de beperkingen zoveel mogelijk weg te nemen. Hierbij kunt u denken aan het afplakken van het oog, het dragen van een bril, enz.

Wanneer uw kind een bril nodig heeft kunt u ook bij ons terecht. Een uniek onderdeel van Opticien aan huis is namelijk Kinderbril aan huis. Na het maken van een vrijblijvende afspraak komen wij bij u langs met onze ruime collectie kindermonturen waaruit u een keuze kunt maken. Wij geven u daarbij een glasadvies, zodat de kinderbril volledig op maat en naar uw wensen gemaakt kan worden. Neem gerust contact met ons op. 

Bron: mijnkinderarts.nl, overogen.nl

 

 

Related Posts