Wat voor invloed heeft alcohol op de ogen?

WAT VOOR KLACHTEN KUNT U KRIJGEN?

Zoals iedereen natuurlijk weet is het drinken van alcohol niet goed voor ons lichaam. Net zoals het bij overmatig gebruik onze hersenen aantast, heeft alchohol ook een negatieve invloed op de werking van onze ogen. Er kunnen kleine klachten ontstaan die erg vervelend zijn, maar zeker ook grote problemen met het gezichtsvermogen. U kunt het beste zo snel mogelijk een oogarts raadplegen, wanneer de klachten blijven aanhouden.

Amblyopie (een lui oog)

Door (overmatig) alcoholgebruik kan u een lui oog krijgen, waardoor u het gezichtsvermogen in één of beide ogen dreigt te verliezen. Eveneens treedt dit ook bij overmatig tabaksgebruik.

Cataract (troebele ooglens)

Bij mensen die lijden aan cataract en hierbij alcohol innemen, gaat het gezichtsvermogen door deze oogaandoening sneller achteruit.

Contrastgevoeligheid

Wanneer iemand onder invloed is van alcohol zijn contrasten tussen grijstinten moeilijker te onderscheiden. Dat lijkt misschien maar een detail, maar wanneer het mistig weer is of donker buiten, is het onderscheiden van deze kleuren erg gevaarlijk. Er kunnen ongelukken ontstaan.

Dieptezicht

Alcohol beïnvloedt de oogspieren die de oogbewegingen controleren. Door alcoholconsumptie krijgen beide ogen het steeds moeilijker om zich te concentreren op hetzelfde object. Dit zorgt voor problemen waardoor afstand en diepte moeilijker in te schatten is.

Droge ogen

Overmatig alcoholmisbruik leidt eveneens tot een andere samenstelling in het oog. Het oogvocht vermindert namelijk wanneer iemand veel alcohol drinkt. In veel gevallen leidt dit tot droge ogen, glazige ogen, nachtblindheid of verdunning van het hoornvlies. Wanneer het netvlies beschadigd is, kan dit zelfs leiden tot blindheid.

Dubbel en wazig zicht

Een persoon die veel alcohol gedronken heeft, ervaart een dubbel zicht en ziet wazig. Dit is het gevolg van de beperkte coördinatie van de spieren rond de ogen en van het effect van alcohol op de hersenen.

Gezichtsscherpte

Gezichtsscherpte is een maat voor de scherpte van het gezichtsvermogen. Volgens de Universiteit van Texas in San Antonio Police Department vermindert de gezichtsscherpte met maximaal 32 procent door de consumptie van alcohol.

Perifeer gezichtsvermogen

Het perifeer gezichtsvermogen is het deel van het zicht dat buiten het centrale gezichtsvermogen ligt. Een van de negatieve effecten van alcohol voor ogen dat dit het perifere gezichtsvermogen vermindert. Dit veroorzaakt tunnelvisie en is vooral gevaarlijk als iemand aan het rijden is.

Prenatale blootstelling aan alcohol

Een vrouw die tijdens haar zwangerschap drinkt, geeft overmatig alcohol af in de baarmoeder. Bij het foetaal alcoholsyndroom heeft een baby mogelijk last van onderontwikkelde oogzenuwen, problemen met de oogcoördinatie en hangende oogleden.

Reactiesnelheid

Iemand die alcohol gedronken heeft, vertraagt in reactiesnelheid. De iris sluit en opent zich trager wat problemen geeft tijdens het rijden bijvoorbeeld. Dronken chauffeurs zien minder snel de koplampen van de bestuurders.

Rode ogen

Overmatig drinken leidt tot roodheid van het oog, rode ogen. Alcohol zorgt ervoor dat de bloedvaten in het ogen verwijden waardoor ze meer zichtbaar zijn.

Trillende oogleden

Alcohol kan eveneens zorgen voor trillende oogleden.

Wallen

Wallen onder de ogen komen regelmatig tot stand bij patiënten die overmatig veel alcohol drinken. De ogen hebben een vermoeid uiterlijk.

Vitaminegebrek

Een studie uitgevoerd door de Hallym University College of Medicine heeft bevestigd dat het drinken van alcohol direct schade met zich meebrengt aan het oogoppervlak. Alcohol remt de vitamineopname in de lever af. Dit is nodig voor een goede werking van een gezond gezichtsvermogen.

 

 

Bron: De invloed van het drinken van alcohol op de ogen

 

Heb je vragen en/of wil je een afspraak maken met opticien aan huis

Neem dan contact met ons op via: 06 493 86 412

Related Posts