Kinderogen beschermen tegen UV-straling = Belangrijk!

Kinderogen beschermen tegen de zon

Kinderogen beschermen tegen UV-straling = Belangrijk!

Juist kinderogen beschermen tegen UV-straling.

Eerder heeft u al in één van onze nieuwsberichten kunnen lezen wat het belang is van oogbescherming tegen UV-straling. Dit artikel kunt u hier nog eens teruglezen.

Over het algemeen letten ouders goed op de bescherming van de huid van hun kinderen tegen schadelijke UV-straling van de zon. Wat hierbij regelmatig in onschuld wordt vergeten, is de bescherming van de ogen van hun kinderen. Uit onderzoek van het Oogfonds blijkt namelijk dat 82% van de kinderen in Nederland op een zonnige dag meestal geen zonnebril draagt. En dat terwijl kinderogen extra kwetsbaar zijn! Langdurige blootstelling aan de schadelijke UV-straling, kan ernstige en permanente oogschade veroorzaken.

Buiten spelen

Buiten spelen is gezond en zelfs goed voor de ontwikkeling van kinderogen. Daarover schreven wij al eerder, lees hier dit nieuwsbericht nog eens terug. Maar in de zomermaanden en dan met name tussen 11 uur en 15 uur is goede oogbescherming erg belangrijk! De pupillen van kinderen zijn namelijk groter en hun ooglenzen bevatten minder beschermend pigment. Hierdoor zijn kinderogen extra kwetsbaar voor UV-straling. Daarnaast zijn kinderen veel vaker en langer buiten dan de meeste volwassenen. Voordat kinderen 18 jaar zijn, zijn ze al blootgesteld aan 80% van de UV-straling van hun hele leven.

Tjeerd de Faber, kinderoogarts van Het Oogziekenhuis Rotterdam onderschrijft het belang van goede oogbescherming van kinderen:

” Zon is net zo slecht voor de ogen als voor de huid. Op lange termijn kan het schade veroorzaken diep in het oog. Door een overdosis UV-straling wordt de ooglens troebel, met staar als gevolg. Ook kan geleidelijke maculadegeneratie ontstaan. Daarbij ontstaat een donkere vlek middenin het zicht. Kinderogen zijn uitermate gevoelig voor UV-straling. Van jongs af aan zouden kinderen dan ook een zonnebril moeten dragen. Op het moment dat een kind zonnebrandcrème nodig heeft om niet te verbranden, moet het ook een zonnebril en petje dragen.” 

kinderogen beschermen tegen UV-straling

Het oogfonds pleit daarom voor bescherming van de kinderogen door middel van een zonnebril en het dragen van hoedjes met een brede rand. Daarnaast is het ook raadzaam om het kind zo kort mogelijk aan direct zonlicht bloot te stellen. Hoe dichter bij de evenaar, hoe sterker de UV-straling van de zon is. En ook op koude plekken (bv. tijdens wintersport) is er volop zon en UV-straling.

Natuurlijk kunt u bij ons terecht voor een zonnebril voor uzelf en uw kind. 
Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak, neem gerust contact met ons op.

Bron: oogfonds.nl, gezondheidinfo.com, Wereld Gezondheidsorganisatie, BabyBanz 

Related Posts