Houdt uw ogen gezond

Houdt uw ogen gezond

Houdt uw ogen gezond

Hoe houdt u uw ogen gezond? Veel mensen ervaren de ogen als het belangrijkste zintuig. Natuurlijk zijn horen, voelen, ruiken en onze smaak heel belangrijk, maar wat zouden we doen zonder goed zicht? We hebben maar 1 paar ogen waar we ons hele leven mee moeten doen. Onze ogen verdienen het dus om goed verzorgd te worden. Toch is het opvallend om te zien dat men vaak minder zorg besteedt aan de ogen dan aan de andere organen. 

 • Men heeft vaak veel meer schoenen in de kast dan brillen. Meestal proberen we zelfs met 1 bril alles te doen. Denk hierbij aan: sporten, zwemmen, uitgaan, tv kijken, lezen en computerwerk.
  Er bestaat toch ook geen schoen waarmee we alles kunnen doen?
  Ook proberen we vaak de kleur en het model van onze schoenen aan te passen op de kledingstijl. Dit terwijl men in een gesprek eerder naar uw bril zal kijken dan naar uw schoenen.
 • Daarnaast kiest men vaak voor het goedkoopste montuur inclusief de goedkoopste glazen. Dit hoewel iedereen weet dat de goedkoopste koop niet altijd de beste koop is.

Hoe houdt u uw ogen gezond?

 1. Eet gezond

  De ogen hebben veel vitamine A nodig. Nuttig hiervoor zijn donkere bladgroenten en daarnaast Omega 3 vetzuren uit vette vis en donkere pigmenten uit bosbessen. Vermijd alcohol en roken, deze kunnen op de lange termijn beschadiging aan de oogzenuw veroorzaken.

 2. Bescherm uw ogen tegen Uv-straling

  We beschermen onze huid met met zonnecrème. UV straling kan leiden tot staar en macula-degeneratie. Het is daarom belangrijk uw ogen en ook die van kinderen te beschermen door het dragen van een zonnebril, ook wanneer u bijvoorbeeld buiten gaat lezen. Meekleurende glazen kunnen hierbij een uitkomst bieden, omdat deze glazen zich telkens aanpassen aan het veranderende lichtniveau.

 3. Bescherm uw ogen tegen beschadiging

  Veiligheidsbrillen zijn nodig bij werkzaamheden zoals lassen, kappen, boren en slijpen. Deze kunnen allen worden voorzien van sterkte voor een optimaal zicht.
  Een zwembril (op sterkte) beschermt uw ogen tegen chloor en vuil. En een sportbril (op sterkte) beschermt onder andere tegen vliegjes en wind, wat erg nuttig is wanneer u een snelheid heeft van 20 km per uur of meer.

 4. Optimaliseer uw ogen

  Zorg voor een persoonlijk op maat gemaakte bril. Iedereen heeft bijvoorbeeld ongeveer vanaf 45 jaar een leesbril nodig om te lezen. Zorg daarnaast ook altijd voor voldoende licht.

 5. Verzorg uw ogen

  Houdt er bij de keuze van uw make-up en dag- en nachtverzorging rekening mee dat deze geen irritatie geeft: minder irritatie = beter zicht.

 6. Laat uw ogen regelmatig controleren

  Bij kinderen gebeurt dit jaarlijks. Bij volwassenen is het controleren van de ogen door een opticien om de 2 á 3 jaar meestal voldoende.

 7. Let op alarmtekens

  Wanneer u iets opmerkt zoals het zien van kromme lijnen, regenbogen rond lampen, roodheid en irritatie, neemt u dan contact op met een specialist zoals een oogarts of optometrist.

 8. Oefening baart kunst

  Onze ogen verslijten niet door het gebruik ervan. In tegendeel zelfs. Wanneer je minder vaak leest, kun je het op den duur minder lang volhouden. Probeer uw ogen wel altijd te gebruiken in de optimale omstandigheden (4).

 9. Deskundig controle

  De opticien controleert de sterkte van de ogen en kijkt of uw bril eventueel aangepast kan worden. Een deskundige opticien verwijst u door naar een specialist zoals een oogarts of optometrist wanneer zij iets opmerken wat nader onderzoek behoeft. Een oogarts of optometrist controleert de ogen onder andere op verschillende oogaandoeningen en oogziektes.

Bij Opticien aan huis kunt u terecht voor uw correctiebril, leesbril, computerbril, veiligheidsbril en sportbril op maat. De deskundige en ervaren opticiens van opticien aan huis staan voor u klaar om u te helpen bij al uw wensen. Indien nodig zullen zij u te alle tijde doorverwijzen naar een specialist. Heeft u interesse in een oogmeting aan huis of op locatie, neemt u dan gerust contact op.

Bron: oogartsderous.be

Related Posts