Onze ogen & Gezonde voeding

Onze ogen & Gezonde voeding

Onze ogen & Gezonde voeding

De ogen zijn voor velen heel vanzelfsprekend. Hierdoor denken we er niet altijd dat voeding ook een bijdrage kan leveren aan een goede ooggezondheid. Opticien aan huis vindt het belangrijk om u te informeren over het belang en de invloed van voeding op de ooggezondheid.

Wanneer we elke dag groenten en fruit eten, helpen we ons hele lichaam gezond te houden. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat onze voeding invloed heeft op onze ogen en we er daarmee dus voor kunnen zorgen onze ogen langer gezond te houden.

Hoe kan voeding onze ogen beschermen?
Dit is mogelijk wanneer we zorgen voor een evenwichtig en gezond eetpatroon. Onderdeel van een evenwichtig en gezond eetpatroon zijn voldoende groenten en fruit. Sommige mensen hebben de gewoonten om niet voldoende groenten en fruit te eten. In plaats daarvan wordt er gekozen voor te veel suikers, vetten en zout.

Welke soorten groenten en fruit zijn onder andere goed voor onze ogen? 
Er zijn ongeveer 30 voedingsmiddelen geselecteerd die goed zijn voor onze ogen. Denk hierbij aan:

Fruit: 
– Bessen: blauwe bosbes, veenbes, braambes
– Framboos
– Aardbei
– Appel
– Kers
– Dadel
– Gedroogde pruimen
– Dopvruchten/noten: walnoten, amandelen, hazelnoten

Groenten:
– Broccoli
– Spinazie
– Spruiten
– Waterkers
– Artisjok
– Rode kool
– Rode biet
– Asperges
– Gele paprika
– Uien
– Peulvruchten: rode bonen, zwarte bonen, linzen

Andere:
– Vis: vooral vette vissoorten als makreel, zalm, haring en sardientjes
– Schaaldieren: garnalen, oesters
– Volkoren granen: tarwe, rogge, quinoa, havervlokken
– Speltbrood
– Zaden en pitten: zonnebloempitten, lijnzaad, pijnboompitten
– Olijfolie
– Groene thee

Invloed van vitaminen op de ooggezondheid:
Verschillende vitaminen hebben invloed op de gezondheid van onze ogen, waaronder de vitaminen A, C en E.
Vitamine A is van belang voor het gezichtsvermogen. Vitamine A is nodig voor de omzetting van het licht in de zenuwinfluxen. Bij een tekort aan vitamine A kunnen er klachten ontstaan als droge ogen en stoornissen in het nachtzicht.
– Vitamine A zit onder andere in: eigeel, boter, lever en volle zuivelproducten. 

Vitamine C en E zijn goede anti-oxidanten. Ze helpen het ontstaan en de ontwikkeling van staar te voorkomen. De vitaminen C en E kunnen aangevuld worden met vitamine B2. B2 speelt namelijk een belangrijke rol in de activiteit van de enzymen die de ogen beschermen en behoeden voor de vorming van staar.
– Vitamine B2 zit onder andere in: biergist, zuivelproducten, volkorenbrood, groene groenten, amandelen en lever.
– Vitamine C zit onder andere in: sinaasappel, zwarte bessen, blauwe bessen, kiwi’s en pompelmoes, paprika, kolen, waterkers en zuring.
– Vitamine E zit onder andere in: volkoren granen, groene bladgroenten en oliehoudende vruchten (noten, hazelnoten en amandelen).

Invloed van mineralen op de ooggezondheid:
Naast vitaminen, zijn mineralen ook onmisbaar voor onze ooggezondheid. Denk daarbij aan mineralen als magnesium, zink en selenium.
– Magnesium zit onder andere in peulvruchten: erwten, bonen, linzen, volle granen, gedroogde vruchten, noten, amandelen en extra pure chocolade.
– Zink zit onder andere in: vis en schaaldieren, vlees, volle granen, volkorenbrood, eieren, soja en tarwekiemen.
– Selenium zit onder andere in: vis en schaaldieren, vlees, volle granen en eiwitrijke producten. 

Natuurlijk zijn vetten ook onmisbaar voor een gezond lichaam, voor onze hersenen en ogen. Voor onze ooggezondheid zijn met name omega 3-vetzuren van belang. Deze vinden we in plantaardige oliën zoals: koolzaad en notenolie en daarnaast vinden we het ook in met name de vette vissoorten.

Flavonoïden staan bekend om hun anti-oxiderende eigenschappen.
– Deze zitten onder andere in: braambessen, blauwe druiven, donkere kersen, koffie, rode wijn en extra pure chocolade. 

Sommige producten bevatten lycopeen welke ook bescherming bieden voor onze ogen.
– Lycopeen zit onder andere in: watermeloen, pompelmoes, wortelen (heel rijk aan bètacaroteen) en tomaten (waaronder ook tomatensaus en tomatensappen). 

Luteïne en zesxanthine zijn beide pigmenten welke bijdragen aan de bescherming van onze ooggezondheid. Beide pigmenten zijn geel van kleur en zijn verantwoordelijk voor het scherptezicht en de waarneming van kleuren. Ze filteren UV-straling en neutraliseren vrije radicalen.
– Deze pigmenten zitten onder andere in: eigeel, wortelen, maïs, mandarijnen, meloenen, pompoenen, spinazie, erwten, broccoli en zuring.  

Anti-oxidanten treffen we in grote hoeveelheden aan in voornamelijk plantaardige voedingsmiddelen. Het is daarom aan te raden om elke dag meer plantaardig te eten. Denk daarbij aan bijvoorbeeld 5 porties groenten en fruit per dag. Daarbij is het te adviseren om af te wisselen tussen rauwe en gekookte groenten en tussen de verschillende kleuren groenten. Vergeet daarnaast ook niet om volkoren graanproducten en kleine hoeveelheden peulvruchten toe te voegen aan uw dagmenu.

Bron: mens-en-gezondheid.infonu.nl

Related Posts