Albinisme

Albinisme

Albinisme is een aangeboren erfelijke oogaandoening waarvoor geen behandeling bestaat. Eén van de oorzaken is dat pigment (deels) ontbreekt. Deze oogaandoening komt voor bij 1 op de 15.000 mensen. Bij albinisme is er onvoldoende aanmaak van pigment in de ogen, haar en huid. Het pigment bepaalt de kleur van deze lichaamsdelen. Mensen met albinisme hebben vaak een opmerkelijke lichte huid en haarkleur. En hun ogen zijn extreem gevoelig voor licht daarbij is het zicht is heel beperkt. Het gekleurde gedeelte van de ogen (de irissen) van mensen met albinisme zijn vaak lichtgrijs of blauw. De bekendste vorm is die van een patiënt met rode ogen. Hierbij ontbreekt de pigmentvorming in de ogen, huid en haar. De rode ogen worden veroorzaakt doordat de iris licht door laat en daardoor grijs-rood lijkt.

Gevolgen

Melanine zorgt voor de kleur van onze ogen, huid en haar. Daardoor heeft iemand met albinisme meestal een lichte oog-, huids- en haarkleur.
Albinisme kan de oorzaak zijn van aangeboren slechtziendheid in combinatie met nystagmus (wiebel- of trilogen). Mogelijke andere gevolgen zijn lichtschuwheid, een hoge brilsterkte, scheelzien en onvoldoende diepte zien. Voor veel mensen met albinisme is slecht zien, spray tan, het dragen van een zonnebril en zwaaien naar onbekenden vaak een onderdeel van de alledaagse praktijk.

Verschillende vormen

  1. Oculocutaan albinisme: afwijkingen in de ogen, de huid en het haar.
    Bij deze vorm ontbreekt pigmentvorming in de ogen, de huid en het haar. Deze vorm wordt gekenmerkt door een bleke huid, geel-witte haren, witte wenkbrauwen en wimpers. Oogheelkundige afwijkingen kunnen bestaan uit rode pupillen, bleek blauwe irissen, cylindrische afwijking van het hoornvlies, lichtschuwheid en nystagmus. In dit geval zijn de oogzenuwbanen gekruist (deze zijn normaal gesproken deels gekruist).
  2. Oculair albinisme: alleen afwijkingen in de ogen.
    Hierbij beperkt het tekort aan pigmentvorming zich alleen tot de ogen. Aan het uiterlijk van deze persoon is niets te zien. De huidskleur is normaal of net iets lichter. Alleen de ogen zijn aangedaan en hebben een lichtblauw tot rood gekleurde iris en een bleek netvlies. Soms zijn kleine bleke plekjes op de huid zichtbaar. Er is een tekort aan pigment in de iris en in het vaatvlies. De oogafwijkingen zijn vergelijkbaar met de oculocutane vorm. De gezichtsscherpte ligt meestal tussen de 5 en 40 %.

Heeft u vragen, wilt u meer informatie of wilt u een afspraak maken?
Neem dan contact op: 085 060 5 060 

Bron: oogvereniging.nl, oogartsen.nl, nsmbl.nl

Related Posts