Zwevende vlekjes of sliertjes zien

Zwevende vlekjes of sliertjes zien

Zwevende vlekjes of sliertjes zien

Opticien aan huis vindt het belangrijk om u te informeren over verschillende oogaandoeningen. Vandaag informeren wij u over Mouches volantes ( Zwevende vlekjes of sliertjes zien). De ervaren opticiens van Opticien aan huis zullen u te allen tijde goed adviseren en wanneer nodig doorverwijzen naar een specialist/oogarts.

Voor veel mensen zal het zien van zwevende vlekjes of sliertjes wel bekend voorkomen. We noemen dit mouches volantes.

Mouches volantes
worden ook wel floating specks, floaters of glasvochttroebeling genoemd. Het zijn zwevend vlekjes of sliertjes in het gezichtsveld. Deze schaduwachtige “vliegende vliegjes” kunnen de vorm aannemen van puntjes, draadjes of zelfs van hele webben. Ze volgende de bewegingen van het oog, hoe je je blik ook wendt of keert, de “vliegende vliegjes” draaien mee.

Oorzaken

In de oogbol zit een geleiachtige vloeistof. Als gevolg van afbraakmaterialen van cellen en kleine proteïnestructuren, die als het ware vrij rondzweven in deze geleiachtige vloeistof, ontstaan mouches volants. Mouches volantes is een algemeen voorkomend verschijnsel en meestal zijn de troebelingen onschuldig.

Als de vlekjes hinderlijk worden en samengaan met flitsen, plotselinge gezichtsvelduitval of minder zien kan dit het begin zijn van een netvliesprobleem (bijvoorbeeld netvliesloslating). In dit geval is het noodzakelijk om snel een oogarts te raadplegen. Ouderen en mensen met bijziendheid hebben een grotere kans op het krijgen van mouches volantes. Mouches volantes kunnen ook ontstaan als gevolg van een trauma, een staaroperatie of en oogontsteking. Bij vermoeidheid en stress kunnen mouches volantes verergeren. Wanneer u er meer last van krijg is het raadzaam om uw ogen voldoende rust te geven.

Behandeling

Glasvochttroebelingen kunnen erg storend zijn en het leven en werken beïnvloeden. Wanneer negeren niet meer mogelijk is, kan een glasvochtoperatie worden overwogen. Bij deze operatie wordt het glasvocht in het oog vervangen door een andere vloeistof.

Heeft u nog vragen, wilt u meer informatie of wilt u een afspraak maken?
Neem gerust contact op.

Bron: www.oogvereniging.nl

Related Posts