WAT IS DE DEFINITIEVE OOGKLEUR?

Bent u ook helemaal verliefd op die mooie blauwe ogen van uw baby? Kijk dan nu maar extra vaak in die mooie ogen, want de kans is namelijk erg groot dat de oogkleur nog verandert in groen, grijs, amber of bruin. Wanneer uw baby één jaar is, kunt u een goede gok wagen op de definitieve oogkleur.

Baby blue-eyes

Bijna alle blanke baby’s worden met blauwe ogen geboren. Deze oogkleur is dus niet permanent en kan in het eerste levensjaar nog behoorlijk veranderen. De grootste veranderingen vinden plaats tussen de 6 en 9 maanden.

Een minder grote verandering vindt plaats bij baby’s met een getinte huidskleur. Zij worden meestal geboren met (licht)bruine of donkergrijze ogen. Deze kleur kan nog wel wat donkerder worden, maar het zal bruin of grijs blijven en soms veranderen in zwart.

Waarom verandert de oogkleur van je baby?

De oogkleur van uw baby is afhankelijk van de hoeveelheid pigment in zijn of haar irissen. Dit is hetzelfde pigment dat in zijn huid en haar zit, namelijk een stofje dat melanine heet. Hier zijn twee typen van: eumelanine en feomelanine.In het algemeen kan men concluderen: hoe meer melanine, hoe donkerder de huid en dit geldt ook de ogen. Weinig tot geen melanine betekent blauwe ogen. Wat meer pigment betekent groen, grijs, amber of hazel. En veel pigment betekent bruine, donkergrijze of zelfs zwarte ogen. De verhouding tussen de hoeveelheid eumelanine en de hoeveelheid feomelanine speelt hierin ook een rol.

Genen en oogkleur

Hoeveel melanine uw kindje zal aanmaken, wordt bepaald door de genen die het kind van u en uw partner heeft meegekregen. Ook de verhouding tussen de twee typen melanine ligt vast in deze genen. Doordat de genetica van ogen vrij ingewikkeld is, zijn er allerlei variaties mogelijk van helderblauw of diepbruin tot blauw met een bruin randje of groen met bruine spikkeltjes.

Waarom juist een blauw begin?

Veel blanke baby’s worden geboren zonder pigment en hebben daarom dus blauwe ogen. Dit komt doordat bij de meeste baby’s de pigmentproductie nog niet op volle toeren draait. In de baarmoeder zijn die kleine baby-oogjes nog niet blootgesteld aan licht. Zodra ze geboren worden en het licht hun oogjes bereikt, stimuleert dat de pigmentcellen om melanine te maken. Door deze toename aan pigment, verandert de oogkleur geleidelijk in een misschien wel heel andere kleur dan blauw. Baby’s met een donkere huidskleur krijgen wel al wat pigment mee van hun ouders. Vandaar dat zij al vanaf hun geboorte een donkere oogkleur hebben, die daarna niet veel meer verandert.

U vraagt zich misschien af waarom ogen zonder pigment nu juist blauw zijn en niet wit? Dit heeft dezelfde reden als waarom de lucht en de zee blauw zijn en heeft alles te maken met lichtverstrooiing. Kort gezegd bestaat gewoon wit licht uit een heel scala aan kleuren, waarvan alleen blauw wordt teruggekaatst. Vandaar dat de zee, de lucht en ogen met weinig pigment niet doorzichtig of kleurloos zijn voor ons, maar blauw.

Wanneer is de oogkleur van uw kind definitief?

Meestal weet u met de eerste verjaardag van uw kind wat zijn definitieve oogkleur is, maar zelfs hierna kan het nog lichtelijk veranderen tot hij een jaar of drie is. In tien procent van de gevallen verandert de oogkleur zelfs hierna nog.

De definitieve oogkleur voorspellen

Natuurlijk lijkt 12 maanden een eeuwigheid als je benieuwd bent naar de definitieve oogkleur van uw kind. Gelukkig bestaan er wel wat manieren om zijn oogkleur te voorspellen.

Omdat de hoeveelheid pigment in zijn irissen erfelijk bepaald is, kan je aan de hand van je eigen oogkleur en die van je partner afleiden met welke kleur ogen je baby de wereld in gaat kijken. Zo is de kans bijvoorbeeld groot dat je baby blauwe ogen krijgt als jij en je partner beiden blauwe ogen hebben. Maar zeker weten doe je het nooit! Je zal dus toch echt nog even moeten wachten.

 

Bron: De definitieve oogkleur van je baby

 

Heeft u vragen en/of wilt u een afspraak maken met Opticien aan huis

Neem dan contact met ons op via: 06 493 86 412

Related Posts