ONDERZOEK NAAR INDELING KEGELTJES

Uit onderzoek binnen een studie van de universiteit van Rennes, is gebleken dat lichtgevoelige kegeltjes in het oog zouden aangeven of iemand dyslexie heeft of niet.

Het onderzoek

Binnen dit onderzoek zijn de kegeltjes en staafjes in de ogen bij dertig studenten met dyslexie bekeken. Deze kegeltjes en staafjes zorgen ervoor dat mensen kleuren kunnen zien. De resultaten vergeleken zij met een zelfde onderzoek onder een even grote groep mensen zonder dyslexie.

De kegeltjes maken het mogelijk om de kleuren in het spectrum rood, groen en blauw te zien. In het midden van deze kegeltjes zit een klein gaatje, waar de blauwe kegeltjes afwezig zijn. Tijdens het onderzoek is ontdekt dat dit gaatje bij mensen zonder dyslexie in het ene oog geheel rond was en het andere gaat oneven. Hierdoor was het oog met het ronde gat dominant. Dyslexie-expert John Stein laat weten dat een dominant onderdeel in het oog ervoor zorgt dat de twee hersenhelften beter samenwerken en daarom voor een beter zicht zorgen.

Bij de personen met dyslexie waren deze gaatjes in beide ogen allebei even rond en was er geen dominant oog, waarvoor het brein niet geleid kan worden door dit oog. Volgens de onderzoekers kan dit ervoor zorgen dat de ogen bij het lezen van bepaalde letters met elkaar gaan verwarren. Bijvoorbeeld letters al de b en d.

Bron: Indeling van kegeltjes in oog is indicator voor dyslexie

 

Heeft u vragen en/of wilt u een afspraak maken met Opticien aan huis

Neem dan contact met ons op via: 06 493 86 412

Related Posts