Hoe zien we kleuren?

Hoe zien we kleuren?

De ogen zijn voor velen heel vanzelfsprekend. Evenals het zien van kleuren. Hierdoor denken we er niet altijd over na hoe we nu daadwerkelijk die kleuren kunnen zien en wat voor een invloed het licht hierop heeft. Daarom willen wij u vandaag namens Opticien aan huis informeren over het zien van kleuren. 

Hoe zien wij kleuren? Wat doet het licht hierbij? 

Kegeltjes & Staafjes

De kegeltjes en staafjes zijn lichtgevoelige cellen en bevinden zich op het netvlies. We kunnen de kegeltjes en staafjes zien als de ontvangers (ook wel receptoren) van kleuren. 

  • Kegeltjes:
    De kegeltjes zijn zoals de naam al zegt, kegelvormig en zijn kleurgevoelig en verantwoordelijk voor het kleurenzien. In ons netvlies hebben we op een doorsnede van 1 mm 6 miljoen kegeltjes die gevoelig zijn voor rood, blauw of groen.
  • Staafjes:
    Rond de kegeltjes bevinden zich 125 miljoen staafjes. De overgang van de kegeltjes naar de staafjes verloopt geleidelijk aan de rand van de kegelzone. De staafjes zijn verantwoordelijk voor de tonen. Met tonen bedoelen we de verschillende waardes die liggen tussen licht en donker.

Door de samenwerking van de kegeltjes en staafjes is het mogelijk om de verschillende kleuren, hun tonen en tinten te onderscheiden.

stafjes_k3geltjes

staafjes

Invloed van licht

Wanneer er weinig licht aanwezig is, kan er maar weinig licht weerkaatst worden. We krijgen dus weinig licht op het netvlies waardoor de omgeving en de kleuren donker lijken. Bij heel weinig licht schakelt de functie van de kegeltjes uit, omdat ze te ongevoelig zijn voor zo weinig licht. De staafjes zijn juist heel gevoelig en reageren nog wel bij heel weinig licht. We nemen dan dus alleen nog maar de verschillende tonen waar.

Pupil

De pupil is de opening in het midden van het oog. Hiermee regelt het oog de lichtopname. De pupil wordt kleiner bij veel licht en groter bij weinig licht. Onze pupillen veranderen gelijktijdig, in een reflex. Verkleining van de pupil vindt ook plaats bij het kijken naar voorwerpen dichtbij gelegen. En vergroting van de pupil vindt ook plaats bij het zien van iets wat ons ontroerd of iets opwindends.

Accommoderen

In het oog bevindt zich de natuurlijke ooglens en rond de ooglens is een spier aanwezig. Wanneer we in de verte kijken is deze spier ontspannen en de ooglens plat. De spier gaat zich aanspannen bij het kijken van dichtbij en de ooglens wordt nu boller (en positiever in sterkte). Hoe dichterbij we kijken, hoe meer de spier zich gaat aanspannen.
Dit ontspannen en aanspannen noemen we accommoderen.

Naarmate we ouder worden, gaat de hoeveelheid die het oog kan accommoderen achteruit. En wordt het scherp zien van dichtbij moeilijker. Hierdoor krijgt men behoefte aan een leesbril.

Heeft u nog vragen? Of wilt u vrijblijvend een afspraak maken met Opticien aan huis?
Neem dan gerust contact op!

Bron:mens-en-gezondheid.infonu.nl

Related Posts