Jouw ogen verraden…

Jouw ogen verraden

Jouw ogen verraden…

Iedere week plaatst Opticien aan huis een nieuwsbericht, een interessante weetje, een tip, enz. op de website www.opticienaanhuis.com. Deze week eens iets heel anders en vertellen wij u wat uw ogen kunnen verraden…

Jouw ogen kunnen een ander veel vertellen. We hebben het zelf niet altijd in de gaten, maar jouw ogen verraden wie je bent en wat je denkt. Onze pupillen verklappen alles over onze gedachten, gevoelens en beslissingen. Ook ons karakter heeft weinig geheimen als je de irissen (gekleurde gedeelde van het oog) eens goed bekijkt. 

Pupillen

De pupillen vertellen veel over gedachten en gevoelens.
De pupillen kunnen van grootte veranderen. Iedere keer dat de pupillen van grootte veranderen, vertellen ze iets. Een grote pupil betekent meestal iets positiefs en een verkleinde pupil betekent meestal dat er geen goed nieuws is.

 • Wanneer iemand je een lastige vraag stelt waar je niet meteen een pasklaar antwoord op kunt geven, dan zullen de pupillen zeer waarschijnlijk vergroten. Dat doen ze namelijk wanneer je harder of dieper moet nadenken. Dit gaat zelfs heel erg precies. Hoe harder we onze best moeten doen om op het antwoord te komen, hoe groter de pupillen worden. (volgens onderzoeker/breinweterschapper Daniel Kahneman).
  We kunnen elkaar dus letterlijk ‘zien denken’ als we elkaar in de ogen blijven kijken.
 • Wil je testen of iemand het interessant vindt wat je aan het vertellen bent? Of wil je nagaan of diegene jou wel interessant vindt? Let dan op de pupillen. Wanneer je brein iets interessant vindt, dan vergroten de pupillen. (volgens een uitvoerige studie uit Pupillary response and behavior).
 • De pupillen verwijden ook wanneer iemand seksueel geïnteresseerd is.
 • En andersom: iemand met grote pupillen wordt vaak leuker gevonden dan wanneer diegene kleine pupillen heeft. Dit omdat er meer positieve gevoelens met grote pupillen geassocieerd worden. Dit oordelen gebeurt vanzelf, in het onderbewustzijn. Waneer we ergens een negatief gevoel bij hebben, of iemand gewoon niet mogen, kan het dus heel goed mogelijk zijn dat we onderbewust afgaan op wat de pupillen ons vertellen.
 • Wanneer je iets negatiefs of iets ziet wat je lelijk vindt, dan verkleinen de pupillen. (volgens onderzoek van Hess en Petrovich).

images-6

images-6

Irissen

De irissen vertellen veel over je genen en karakter.
Naast de pupillen, vertellen de irissen ons ook veel over wat er achter onze ogen schuilgaat, met name over de karaktertrekken die voor een groot deel zijn vastgelegd in onze genen.
In de irissen kun je 3 verschillende gen-kenmerken onderscheiden:

 • Kenmerk 1 – Crypten: lijntjes of vormen die van je pupil naar de buitenkant van het oog lopen.
 • Kenmerk 2 – Pigmentvlekken: vlekjes in je iris.
 • Kenmerk 3 – Samentrekkingsgroeven: rondcirkelende lijnen in de iris rondom de pupil.

Doordat iedereen anders is, heeft natuurlijk niet iedereen al deze kenmerken in zijn/haar iris zitten. Doordat iedereen dus een ander gen-samenstelling heeft, is dit terug te zien in de irissen.

 • Heb je weinig van kenmerk 1?
  Waarschijnlijk ben je dan een warm en liefhebbend persoon.
 • Herken jij kenmerk 2? En zit er hier en daar een vlekje? 
  Waarschijnlijk ben je dan introvert.
 • Herken jij kenmerk 3? En zie je rondcirkelende lijnen? 
  Waarschijnlijk ben je dan nogal impulsief.

Natuurlijk zijn er nog veel meer karaktertrekken te herleiden uit deze 3 kenmerken. (volgens Zweedse studie Associations between iris characteristics and personality in adulthood). Kun je nagaan hoeveel er te ontdekken is als je een volgende keer beter let op de ogen van een gesprekspartner. Door op de ogen te letten kun je jezelf en een ander beter leren kennen.

iriscollage|

Laat je ogen spreken en luister ook eens naar wat ze te zeggen hebben. 

Bron: www.assertief.nl

Wil jij je ogen eens verrassen? Bel dan voor een afspraak met Opticien aan huis! Neem vrijblijvend contact met ons op !

Related Posts