Opticien aan huis vindt het belangrijk om u te informeren over verschillende oogaandoeningen. Vandaag informeren wij u over verschillende oogziektes die regelmatig voorkomen. De ervaren opticiens van Opticien aan huis zullen u te allen tijde goed adviseren en wanneer nodig doorverwijzen naar een specialist/oogarts.
Iedereen kan een oogaandoening / oogziekte krijgen. Het is dan belangrijk om deze zo snel mogelijk te constateren en/ of behandelen om zo veel mogelijk zicht te behouden.
De meest voorkomende oogziektes:
- Staar:
Hierbij ontstaat een vertroebeling van de ooglens, waardoor de scherpte van het zicht afneemt. Hier leest u meer over staar en het verloop van een staaroperatie. - Nastaar:
Wanneer iemand behandeld is aan staar, kan er na verloop van tijd nastaar ontstaan. Het kapsel waarin de kunstlens geplaatst is gaat wat wazig worden. Hierdoor gaat men toch weer wat waziger zien. Doormiddel van een korte laserbehandeling wordt dit probleem opgelost. - Maculadegeneratie:
Dit is een aandoening in het centrale deel van het netvlies. Hierdoor ontstaat een donkere vlek of waas middenin het gezichtsveld. Meer informatie over Maculadegeneratie leest u hier. - Glaucoom:
Delen van het buitenste gezichtsveld verdwijnen. Dit komt doordat de oogzenuw beschadigd wordt door een verhoogde oogdruk. Meer informatie over Glaucoom leest u hier. - Droge ogen:
Door een minder goed functionerende traanklier, ontstaat een verminderde traanproductie. Of door een slechte kwaliteit van de traanfilm, ontstaat een slechte bevochtiging van het oog. Hierdoor worden de ogen gauw rood en kan men last hebben van wisselend zicht. Of heeft men vaak een branderig gevoel aan de ogen. - Diabetische Retinopathie:
Dit zijn afwijkingen aan het netvlies die ontstaan bij patiënten met Diabetes Mellitus. Deze aandoening beschadigt de bloedvaatjes in de ogen. Het ontstaat vaak met kleine beschadigingen, waarvan men geen last ervaart. Daarom is het belangrijk dat patiënten met Diabetes Mellitus regelmatig gescreend worden op deze oogaandoening door de behandelend arts. Meer over Diabetes en de ooggezondheid leest u hier. - Glasvochtloslating:
De ruimte achter de ooglens is gevuld met glasvocht. Glasvocht is een gelei-achtige massa die bij elkaar gehouden wordt door een dun vliesje. Het glasvocht bevat dunne vezels die zorgen voor elasticiteit en stevigheid. Zo rond het 60e levensjaar gaat de structuur van het glasvocht veranderen en kan het wat gaan krimpen. Hierdoor kan het glasvocht gedeeltelijk los raken van het netvlies. Men ziet dan lichtflitsjes, omdat het glasvocht trekt aan het netvlies. Deze flitsen gaan vanzelf weer over en veroorzaken verder geen problemen voor het oog. - Netvliesloslating:
Deze aandoening kan op iedere leeftijd voorkomen. Meestal komt het op latere leeftijd voor. Mensen met een hoge myopie (bijziendheid), lopen meer risico. Een netvliesloslating moet zeer spoedig behandeld worden om ernstige schade aan het gezichtsvermogen te voorkomen. - Keratoconus:
Dit is een toenemende verdunning van het hoornvlies. Hierdoor gaat het hoornvlies op een bepaalde manier uitstulpen. Dit geeft een vervorming van het beeld in het oog, dat moeilijk te corrigeren is met bril. Het kan dubbelbeeld / schaduwbeeld en een snel toenemende cilindersterkte veroorzaken. Ook ziet men vaak lichtstrepen. In een verder stadium van keratoconus wordt vaak een vormstabiele contactlens geadviseerd om het op deze manier te corrigeren. (zie foto) - Bultje op ooglid:
Meestal is zo’n bultje op het ooglid niet pijnlijk. Het ontstaat door een verstopping van een talgklier in het ooglid. Zo’n bultje kan door middel van warme kompressen en massage van het ooglid verdwijnen. Het komt ook regelmatig voor dat het bultje operatief verwijderd moet worden.
Wilt u meer informatie? Heeft u vragen? Of wilt u een Unieke bril voor een Unieke prijs?
Neem dan contact op met Crazz Optics – Opticien aan huis: 085 060 5 060
Opticien aan huis komt ook bij u in de regio! Wij bezoeken u onder andere in de plaatsen: Rotterdam, Dordrecht, Spijkenisse en Vlaardingen.
Bron: oogfonds.nl, optometrie.nl, oogziekenhuis.me