Vlekken en/of flitsen zien

Vlekken en/of flitsen zien

Opticien aan huis vindt het belangrijk om u te informeren over verschillende oogaandoeningen. Vandaag informeren wij u over het zien van vlekken en/of flitsen. De ervaren opticiens van Opticien aan huis zullen u te allen tijde goed adviseren en wanneer nodig doorverwijzen naar een specialist/oogarts.

Vlekken en/of flitsen zien, kunnen de symptomen zijn van een dreigende netvliesloslating. 

Veel mensen nemen troebelingen waar waar die in het gezichtsveld bewegen. Deze troebelingen vallen niet altijd op. Tegen een lichter achtergrond zijn de vlekjes vaak duidelijker. Eerder schreven wij over Mouches volantes (zwevende vlekjes of sliertjes zien). Lees dit bericht hier nog eens terug.

Het glasvocht is een gelei die het grootste gedeelte van het oog opvult. Het glasvocht bevindt zich achter de ooglens. Wanneer u plotseling meer zwevende vlekjes, een grotere vlek of waar ziet, lichtflitsen waarneemt of last krijgt van verminderd zicht, dient u contact op te nemen met een oogarts!

Om blindheid te voorkomen is vroege opsporing van een netvliesscheur heel belangrijk. Normaal glasvocht laat lichtstralen ongehinderd door naar het netvlies. Wanneer er troebelingen voorkomen in het glasvocht, geven deze een schaduw op het netvlies. Deze kunnen in allerlei vormen worden waargenomen, zoals puntjes, cirkels en spinnenwebben. Het plotseling optreden van floaters en lichtflitsen is geen onschuldig verschijnsel. Het kan namelijk wijzen op het ontstaan van een scheur in het netvlies. Bij dit soort klachten is het raadzaam om op korte termijn naar een oogarts te gaan voor een netvliesonderzoek.

flashes-floaters-300x293

Wanneer er sprake is van een achterste glasvocht loslating, kunnen de vlekjes duidelijker zichtbaar worden en soms nemen deze vlekjes ook in aantal toe. Er kan ook een grote zwevende vlek of waas ontstaan. Bij het optreden van een achterste glasvocht loslating, kan het glasvochtmembraam op plaatsen waar het steviger vast zit aan het netvlies, aan het netvlies trekken. Dit gaat vaak samen met het zien van lichtflitsen (vooral in een donkere omgeving). Zo’n lichtflits wordt vaak omschreven als een kortdurende bliksemschicht aan de zijkant van het oog. Afhankelijk van de hoeveelheid en de plaats van de troebelingen in het glasvocht kan een achterste glasvocht loslating leiden tot een verminder zicht. Omdat de troebelingen zweven in de glasvochtruimte, zal het zicht wisselend zijn.

shapeimage_2

 

Heeft u nog vragen, wilt u meer informatie of wilt u een afspraak maken? Neem dan gerust contact op

Bron: oogziekenhuis.me

Related Posts