Ontwikkelingen in de behandeling van staar

Ontwikkelingen in de behandeling van staar

Ontwikkelingen in de behandeling van staar

Opticien aan huis vindt het belangrijk om u te informeren over veelvoorkomende oogaandoeningen. Inmiddels heeft u dan ook al verschillende oogaandoeningen voorbij zien komen in de wekelijkse nieuwsberichten. Medici blijven bezig met het onderzoeken van oogaandoeningen en de mogelijke behandelingen. Daarom willen wij u er ook van op de hoogte brengen wanneer er ontwikkelingen plaatsvinden ten aanzien van verschillende oogaandoeningen en de behandeling hiervan. 

In dit nieuwsbericht beschrijven we de ontwikkelingen ten aanzien van staar. Wilt u teruglezen wat grijze staar precies is en hoe een staaroperatie verloopt? Dat leest u hier.

Medici hebben onlangs een behandeling voor grijze staar ontwikkeld waarbij het oog een nieuwe, gezonde lens doet groeien. 

Hierbij gaat het om een ingreep waarbij de oude lens wordt verwijderd. Daarna worden er endogene stamcellen in het oog aangesproken, waardoor er een nieuwe, gezonde lens kan gaan groeien (blijkt uit onderzoek van wetenschappers van onder meer Amerikaanse en Chinese universiteiten, uit Medical Today). 

Deze nieuwe behandeling is getest op twaalf baby’s met grijze staar ofwel cataract. Na drie maanden hadden beide ogen van alle baby’s een gezonde nieuwe lens ontwikkeld. Deze ingreep is daarmee dus sneller dan bestaande behandelingen voor grijze staar. Er bleken ook minder complicaties mee gepaard te gaan.

“We geloven dat deze nieuwe aanpak zal leiden tot een paradigmaverandering in staarchirurgie. We hebben hiermee uitzicht op een betere en veiligere standaardbehandeling voor toekomstige staarpatiënten”, aldus co-auteur Kang Zhang.

Grijze staar is zeer zeldzaam bij jonge kinderen, maar wel een belangrijke veroorzaker van blindheid bij jonge kinderen. Grijze staar komt veel vaker voor bij ouderen, het staat dan ook niet voor niets bekend als ‘ouderdomsstaar’. Het team dat de nieuwe stamcelbehandeling ontwikkelde, onderzoekt nu of de methode ook bij ouderen zou kunnen werken. Deze behandeling blijkt echter wel een uitdaging, aangezien stamcellen op oudere leeftijd minder actief zijn en waarschijnlijk minder goed in staat om een nieuwe lens te doen groeien.

Bron: nu.nl

Previous PostNext Post

Related Posts